Special Marketing Digital

Google PageSpeed 100/100 – Mit sau adevar?

G

Recent, impreuna cu amicul meu Vlad Popoiu ne-am pus de acord sa distrugem mitul asa zis-ului Google PageSpeed. Mai pe scurt, sa aducem un site la viteza de incarcare de 100/100 atat pe dispozitivele mobile cat si pe desktop fara a compromite Google Analytics (fiind singura problema pe care multe persoane nu o pot rezolva).

Dupa cum bine stim, Google Analytics are un cache de 2 ore, lucru inadmisibil conform cerintelor PageSpeed deoarece nu se profita de memoria cache a browserului, iar utilizatorul va fi nevoit peste 2 ore daca viziteaza din nou site-ul sa reincarce acel javascript desi acesta se actualizeaza undeva la 6 luni.

Pe langa restul de optimizari pe care le poate face orice persoana urmand cativa pasi simpli si aici ma refer la:

  • optimizarea imaginilor si redimensionarea corecta a acestora in functie de continut (tinypng ar fi ideal deoarece exista si modul pentru wordpress)
  • acordarea de prioritate pentru continutul vizibil (limitarea dimensiunii fisierelor css/js din header)
  • activarea comprimarii la nivel de server (cPanel > Optimize Website)
  • reducerea dimensiunii fisierelor js/css/html (Minify)
  • activarea cache-ului pentru resursele incarcate (din htaccess)
  • eliminarea resurselor javascript/css care blocheaza continutul (incarcare prin javascript pus in footer)
  • reducerea duratei de raspuns a serverului (un sistem de cache ar fi ideal)

Exista cateva pe care un administrator de website/developer nu ar reusi sa le implementeze foarte usor, deoarece implica putina programare PHP & Cron Jobs.

Cautand solutia ideala impreauna cu Vlad, ne-am gandit cum ar fi daca am stoca pe server propriu fisierul analytics.js ca sa intermediem transferul datelor spre google-analytics.com iar apoi acesta s-ar supune regulilor de cache dictate de fisierul .htaccess.

Zis si facut, am implementat o mica functie PHP, un cronjob care sa isi faca treaba odata la 24 de ore iar in prezent scorul pentru website-ul meu este de 100/100 😀

Google Pagespeed 100/100 WordPress

Desigur, un scor de 100/100 nu poate fi atins doar cu rezolvarea problemelor ce tin de Google Analytics, dar daca restul problemelor au fost rezolvate, atunci aceasta este singura care mai are nevoie de o solutie pentru a trece cu brio la scorul de 100/100 in Google Pagespeed.

Ai nevoie de ajutor la viteza de incarcare?

Nu ezita sa ma contactezi.

Spune-ti parerea

Special Marketing Digital

Categorii

Articole recente

Unde ma poti gasi

Vrei sa socializam sau sa schimbam o idee?
Ma poti contacta pe Facebook sau Instagram.